
Rev 0  -  03/18/2022 

Rev 1 – 05-04-2022 

Rev 2 – 5-19-2022 

 

Date submitted Jan 27, 2022 

Publication Type: API Std 

Publication 

Number: 
653 

Edition: 5th 

Addendum/Errata Add. 2    (May 2020) 

Number: 653-2022-F1 

Section 

Referenced: 
9.11.1.2.4 

Subject: 
Repairs within the critical zone   

Better subject line???:   Bottom Plate Replacement in Critical Zone 

Background: 

There is an area in the critical zone that is larger than a maximum 24" welded-on patch 

plate will cover. (9.11.1.2.i) So this means we go to the requirements of 9.11.1.2.4 

(more extensive repairs are required within the critical zone). Which states "the bottom 

plate welded to the shell shall be cut out and a new plate shall be installed." My 

opinion is that this means the entire sketch plate shall be cut out and replaced with new 

material, or a minimum of 72" shall be replaced due to being a sketch plate or as API 

650, 5.4.1 states, "bottom plates on which the shell rests" shall have a nominal width 

of not less than 72". I get back to the requirements of API 650, because in 9.11.1.2.4, 

states weld spacing requirements shall be in accordance with 9.11.2.4. 9.11.2.4 - Says 

its for a new bottom installation, and shall meet all requirements of API 650. I know 

this is not a new bottom replacement, its only one area to large to patch so it requires 

replacing the area. Going back to API 650, 5.4.1 does allow a sketch plates to be 

smaller than 72", if agreed to by the Purchaser. RECOMMENDED WORDING: In my 

opinion section 9.11.2.4 should be revised to include the following, "Installation of a 

new tank bottom, after removal of the existing tank bottom, or the replacement of a 

sketch plate that the shell rests upon, shall meet all requirements of API 650."  

Question: 

Does API 653, 9.11.1.2.4 require if an area in the critical zone is larger than a 

maximum 24" welded-on patch plate will cover ("more extensive repair"), the entire 

sketch plate shall be cut out and replaced with new material, or a minimum of 72" 

shall be replaced, on which the shell rests, unless a smaller length of area is agreed 

upon to by the Purchaser? In my opinion, the answer is "yes" to above question.  
  

DGM question 

restatement 

Q1) If the dimension along the shell required for a weld-on patch to cover a repair 

area in the critical zone is longer than the 24” limit in 9.11.1.2(i), and the bottom 

plate needing repair has one end rectangular, then must the width of the rectangular 

end of the replacement plate mandated by 9.11.1.2.4 be at least 72” (unless otherwise 

agreed to by the purchaser) in order to conform to API 650, 5.4.1? 

Q2) If the dimension along the shell required for a weld-on patch to cover a repair 

area in the critical zone is longer than the 24” limit in 9.11.1.2(i), and the bottom 

plate needing repair has NO rectangular end, then must the width of the replacement 

plate mandated by 9.11.1.2.4 be at least 72” (unless otherwise agreed to by the 

purchaser) in order to conform to API 650, 5.4.1?  
Draft reply R1) Yes, API 650 equivalence is mandated by 9.1.1 unless specifically modified by an 
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API 653 statement.   

R2) No, API 650, 5.4.1 has no limitation on the width of a bottom plate that has no 

rectangular end other than limitations implied by other rules such as distance of three-

plate laps from the shell in API 650, 5.1.5.4.2)  
Need agenda 

item? 
No 

 

 

 

Quotations from API 653 and API 650 for reviewer’s convenience. 

 

 

API 653, 9.1.1   The basis for repairs and alterations shall be an API 650 equivalence. 

 

 

API 653, 9.11.1.2   Repairs within the Critical Zone  

 

The use of welded-on patch plates is permitted for repairing a portion of tank bottoms within the 

critical zone (see 3.10 for definition) provided 9.11.1.1 requirements and the following additional 

requirements are met.  

 

i) The maximum dimension along the shell for welded-on patch plates in the critical zone 

is 24 in. 

 

 

API 653, 9.11.1.2.4   If more extensive repairs are required within the critical zone than those 

listed in 9.11.1.2, the bottom plate welded to the shell shall be cut out and a new plate shall be 

installed. Weld spacing requirements shall be in accordance with 9.11.2.4, and API 650, Section 

5.1.5.4 and Section 5.1.5.5. The shell-to-bottom weld shall be removed and replaced for a 

minimum distance of 12 in. on each side of the new bottom plate. 

 

 

 

API 653, 9.11.2.4   Installation of a new tank bottom, after removal of the existing tank bottom, 

shall meet all requirements of API 650. Except as permitted in 9.11.2.7, existing shell 

penetrations shall be raised or their penetration reinforcing plates modified if the elevation of the 

new bottom results in inadequate nozzle reinforcement (see Figure 9.8 and API 650, Section 

5.7.2) or if the weld spacing requirements given in API 650, Section 5.7.3 are not met. For tanks 

with shell plate of unknown toughness as defined in Section 3, new weld joints in the bottom or 

annular ring shall be spaced at least the greater of 3 in. or 5t from existing vertical weld joints in 

the bottom shell course, where t is the thickness of the bottom shell course, in inches. 

 

 

 

*************************************** 
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API 650, 5.4.1    All bottom plates shall have a corroded thickness of not less than 6 mm (0.236 

in.) [49.8 kg/m2 (9.6 lbf/ft2) (see 4.2.1.2)]. Unless otherwise agreed to by the Purchaser, all 

rectangular and sketch plates (bottom plates on which the shell rests that have one end 

rectangular) shall have a nominal width of not less than 1800 mm (72 in.) 

 

 

API 650, 5.1.5.4 Lap-Welded Bottom Joints  

 

5.1.5.4.1 Lap-welded bottom plates shall be reasonably rectangular. Additionally, plate may be 

either square cut or may have mill edges. Mill edges to be welded shall be relatively smooth and 

uniform, free of deleterious deposits, and have a shape such that a full fillet weld can be 

achieved. Unless otherwise specified by the Purchaser, lap welded plates on sloped bottoms shall 

be overlapped in a manner to reduce the tendency for liquid to puddle during draw-down.  

 

5.1.5.4.2 Three-plate laps in tank bottoms shall be at least 300 mm (12 in.) from each other, from 

the tank shell, and from joints between annular plates and the bottom. A three-plate lap is created 

where three plates come together and all plates are joined to one another by lap welds. A location 

where two bottom plates are lap-welded to each other and are lapped onto or under an annular 

plate constitutes a three-plate lap, but lapping a single bottom plate onto or under a butt-welded 

annular plate splice does not constitute a three-plate lap weld since the two annular plates are not 

joined together by a lap weld. Lap joint connections to butt-welded annular plates are illustrated 

in Figure 5.3d 

 

5.1.5.4.3 Bottom plates need to be welded on the top side only, with a continuous full-fillet weld 

on all seams. Lap-welded bottom plates under the bottom shell ring shall have the outer ends of 

the joints fitted and lap-welded to form a smooth bearing surface for the shell plates, as shown in 

Figure 5.3b. Lap-welded bottom plates shall be seal-welded to each other on the exposed outer 

periphery of their lapped edges 

 

API 650, 5.1.5.5 Butt-Welded Bottom Joints  

Butt-welded bottom plates shall have their parallel edges prepared for butt welding with either 

square or V grooves. Butt-welds shall be made using an appropriate weld joint configuration that 

yields a complete penetration weld. Typical permissible bottom butt-welds without a backing 

strip are the same as those shown in Figure 5.1. The use of a backing strip at least 3 mm (1/8 in.) 

thick tack welded to the underside of the plate is permitted. Butt-welds using a backing strip are 

shown in Figure 5.3a. If square grooves are employed, the root openings shall not be less than 6 

mm (1/4 in.). A metal spacer shall be used to maintain the root opening between the adjoining 

plate edges unless the Manufacturer submits another method of butt-welding the bottom for the 

Purchaser’s approval. Three-plate joints in the tank bottom shall be at least 300 mm (12 in.) from 

each other and from the tank shell. 
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